Този сайт използва бисквитки, за да ви предложи по-добро преживяване. Може да се запознаете с подробна информация тук.

Специализиран инструмент

Специализираните инструменти за монтаж и демонтаж, който се използват за обслужване на автомобили включват най-различни по вид и предназначение инструменти. Подмяната на лагерите, отстраняването на маслени филтри и клапани, демонтирането на закрепените крепежни елементи, охладителна уредба, спирачна система и други работи е много по-лесно с помощта на специализирани инструменти. Не само ще се справите по-бързо с работата, но и ще намалите риска от увреждане на работните места. 
Видове инструменти за монтиране и демонтиране могат да са: 
При маслени филтри се използват инструменти, които помагат бързо да развиете филтъра, когато сменяте маслото на двигателя. Те могат да бъдат регулируеми (верижни, лентови или с тройни захващане) или проектирани за филтри със същия диаметър (чаша).

Скобите за лгери се предлагат различни в дизайна и вида на задвижващото устройство. Механичните устройства се задвижват от усилието на потребителя, хидравличните се задвижват благодарение на хидравличното задвижване и осигуряват голямо усилие за отстраняване на прикрепените елементи.

За клапаните са проектирани инструменти, които помагат на монтьора да ги обслужва. Той е надежден и много здраво задържа детайлите, така че може да извадите и правилно да инсталирате детайлите. Това е важно при обслужване на модула за синхронизация.

Гумомонтажни инструменти, когато демонтирате колелата, се нуждаете от специален инструмент. Той Ви позволява да натискате ръба на гумата, когато я изваждате от ръба на джантата. Не е задължително за монтирате гуми. 

За пружини на амортисьори и окачващи елементи са проектирани инструменти с ръчно или хидравлично задвижване. Инструментите ви позволяват да натискате пружината и да я извадите. 

При заключващите пръстени се използват клещи. Те имат работна част, огъната по специален начин. Това ви позволява да вземете външните и вътрешните пръстени. 

За фиксиране на елементи, които са закрепени и не могат да се развиват по обичайния начин, са необходими демонтажни устройства. За счупените щифтове и болтове са проектирани екстрактори и още други специализирани инструменти които може да намерите в продуктовите категории..